Datça

De grootste plaats op het langwerpige schiereiland dat de Egeïsche Zee scheidt van de Middellandse Zee is een aantrekkelijk vakantieoord. Datça is een mooie uitgangspunt voor een bezoek aan de ruïnes van Knidos.

Bij het stadje ligt een goed zandstrand en het is er vrij rustig vergeleken bij de drukke toeristensteden Datça ligt 80 km ten westen van Marmaris en is van daaruit goed bereik- baar over een mooie weg door de met veel kale rotsen gesierde bergen. Onderweg komt u langs een aardige picknickplaats met een camping.
Op de uiterste punt van het schiereiland liggen de ruïnes van de Dori- sche havenstad Knidos. In de Oudheid moesten schepen hier vaak wachten op een geschikte windrichting. zodat de kleine haven bijna altijd vol lag.

Verder zijn delen van een marktplein, een necropolis, een stadsmuur en twee theaters bewaard gebleven. evenals de fundamenten van een ronde tempel. waarin het beeld van de Aphrodite van Knidos stond opgesteld. dat bezoekers uit het hele Romeinse Rijk aantrok. Knidos is vanuit Datça te bereiken over een 40 km lange weg. De excursie kan eenvoudiger worden gemaakt met de boot. In de morgen vertrekt die vanuit Datça om daar aan het eind van de middag weer terug te keren.

Het schiereiland van Datça heeft een typisch mediterrane begroeting met steeneiken en veel kreupelhout. Men treft er ook een zeldzaam verschijnsel aan. Nog geen dertig jaar geleden ontdekte men er namelijk een oorspronkelijke groeiplaats van de Kretenzisclie dadelpalm. waarvan tot dan toe werd aangenomen dat hij alleen op Kreta voorkwam. Deze palmboom is te zien aan de baai van Hisarönü. op de zuidelijke uit- stulpingvan het schiereiland van Datça (20 km ten zuidwesten van Marmaris. rechts van de weg naar Turgut).

Het schiereiland van Hisarönü heeft een uitgestrekt net van wandelpaden. dat deels stamt uit de tijd dat het bij het Griekse eiland Rhodos hoorde. De startpunten Turgut en Turunç worden verbonden door een fraaie wandelroute van enkele uren met onderweg een prachtige waterval bij Degirmenaln. Beide dorpen hebben een busverbinding met Marmaris. Bozburun is de grootste bevolkingsconcentratie op het schiereiland. Op het zuidelijke puntje (alleen bereikbaar per boot of te voet) liggen de ruïnes van het antieke Loryma bij enkele restaurants en goede plekjes om te zwemmen.

ook de richting recht 25 km van marmaris richting amazone club een klein paradijs.