Antalya

   

Antalya ligt aan de voet van het Taurusgebergte, waardoor het een grillige rotskust heeft. Toch komen er veel toeristen, want niet ver van de stad liggen mooie zandstranden.
De stad is een boeiende bestemming met een rijk verleden. De stad werd in de tweede eeuw gesticht door koning Attalos II, die er zijn naam aan gaf (Attaleia).
Het oude centrum en het havengebied zijn prachtig gerestaureerd. Je kunt er uren ronddwalen in nauwe straatjes met houten huizen, winkeltjes, markten, thee- en koffiehuizen en restaurants. In de Antalya Bazaar wordt uiteraard van alles verkocht, maar vooral liefhebbers van mooie sieraden kunnen hier hun slag slaan.
In het Archeologisch Museum is goed te zien dat er veel verschillende volken in deze streken hebben gewoond. Het museum toont voorwerpen van de prehistorie tot de Ottomaanse tijd. Er is een speciale afdeling voor kinderen.
De oostelijke poort in de stadsmuur werd in de 2de eeuw verfraaid met drie triomfbogen. Dat werd gedaan voor het bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus aan Antalya. Deze Hadrianuspoort was vroeger met wit marmer bekleed, maar daar is vrijwel niets van over. Je zou denken dat deze poort het symbool is van de stad, maar dat is niet zo: dat is de gegroefde minaret uit de 13de eeuw.
Niet ver van Antalya liggen de ruïnes van Aspendos. De trekpleister daar is een groot Romeins theater dat bijzonder goed bewaard is gebleven. Van oorsprong was het overigens een Grieks theater, maar in de 2e eeuw drukten de Romeinen er hun stempel op. Het bood plaats aan 15.000 toeschouwers en wordt nog steeds gebruikt voor culturele evenementen. Ieder najaar vindt in Antalya een groot kunst- en filmfestival plaats: Altin Portakal (“Gouden Sinaasappel”).

Wij staan hier op camping denizle. Als je voorbij rijd denk je dat is niet veel maar het is een klein paradijsje drie kleine zwembaden, alleen het sanitair is niet veel soeps. Je kunt aan het meer op de camping heerlijk eten in de kleine nisjes aan het water, heel gezellig en voor de prijs hoef je het niet te laten. We betalen hier tussen de 10 en 15 euro per dag voor een overnachting.